Nieuwe aanmelding
Home Nieuws
Nieuws
Programma Koning Willem ll College 150 jaar E-mailadres

Programma 150 Jaar Koning Willem College

In het schooljaar 2015-2016 vieren we het 150-jarig bestaan van de school. Informatie over de activiteiten die georganiseerd worden in het kader van het jubileum, vinden jullie de komende maanden via deze pagina.

Het Koning Willem ll College bestaat dit jaar 150 jaar, en dat vieren we!
 

· Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt eind januari 2016

Bij de tijd. Koning Willem ll College 1866-2016

Een boek met in totaal 240 pagina’s, bestaande uit 94 artikelen, 190 foto’s en lijsten met namen van alle personeelsleden en geslaagde leerlingen (circa 12.700) sinds 1866. Onder redactie van Hans Scholtes en Jan de Veer werd hieraan gewerkt door collega’s, oud-collega’s   en oud-leerlingen.

Voor een eerste indruk zie PDF

Reünisten kunnen het boek à 15 euro bestellen als ze zich inschrijven voor de reünie (zie hieronder)

Niet-reünisten kunnen het boek à 15 euro bestellen via deze link. Als het boek opgestuurd moet worden is het bedrag euro 19.95. Graag aangeven naam en adres. Het boek is verkrijgbaar vanaf begin februari.

· Op zondagmiddag 17 januari starten we de activiteiten met het

Nieuwjaarsconcert

in de Concertzaal van Theaters Tilburg. Veel leerlingen en oud-leerlingen leveren hieraan een bijdrage. Uit de seizoengids van Theaters Tilburg:

Het Koning Willem ll College bestaat dit schooljaar 150 jaar. Ook vieren we 25 jaar muzische afdeling. Leerlingen en oud-leerlingen verzorgen in dit jubileumjaar het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert, een matinee in de Concertzaal. Muziek en dans staan centraal, van klassiek tot modern, individueel of in groepsverband, van amateur tot professional, een breed palet aan talent. Een orkest van oud-leerlingen zal een deel van het programma voor haar rekening nemen. Verrassende optredens zijn niet uitgesloten. Geniet van een koninklijk programma!

Kaarten à 8,50 euro zijn te koop via de site van Theaters Tilburg (link).

lees meer...

· Op woensdagmiddag 27 januari is er een

Officiële bijeenkomst

met afsluitende borrel in ons eerste schoolgebouw, het paleis in de binnenstad. In aanwezigheid van o.a. de Commissaris van de koning en de burgemeester van Tilburg wordt stil gestaan bij 150 jaar Koning Willem ll College. Prof. dr. Herman Pleij zal een lezing verzorgen en het boek Bij de tijd. Koning Willem ll College 1866-2016 wordt gepresenteerd. Deze dag is alleen toegankelijk op uitnodiging.

· Vrijdag 29 januari is helemaal voor de leerlingen, een

Leerlingendag

dus. Overdag bezoeken we met zijn allen de Efteling. ’s Avonds is er een groot leerlingenfeest in de Koepelhal in de Spoorzone.

· Zondagmiddag 28 februari

De Willem ll in de Willem ll-straat

In theater De Nieuwe Vorst, muziekpodium ParadoxRuimte X (Cinecittà) en de synagoge een wervelend programma van lezingen, zang, dans, muziek, drama en kleinkunst door leerlingen en oudleerlingen. Wie er allemaal optreden…later volgt meer informatie.

Toegang: gratis, voor iedereen uit Tilburg en omgeving

· En dan op 12 maart de

REÜNIE

In ons schoolgebouw aan de Tatraweg. Van 14.30 tot 20.30 staat de deur open voor alle oud-leerlingen en –collega’s.

Tijdens de reünie staat het ontmoeten van klasgenoten, vrienden, bekenden en docenten centraal. Iedereen krijgt daarvoor ruimschoots de gelegenheid. Er zijn foto-exposities en filmvoorstellingen rond allerlei thema’s als reizen, musicals, kampen, sporttoernooien,…… We maken een ‘wall of fame’ van die oud-leerlingen die bijzondere prestaties hebben geleverd in de tijd na de Willem II. Er is een professionele fotograaf die van alle leerjaren een groepsfoto maakt. We organiseren een ‘Open podium’ waarop je spontaan of al geheel voorbereid met je oude schoolmaten oude gloriejaren kunt herbeleven!

Lees Meer

Woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 mei 2016 wordt in Concertzaal Tilburg de

Muziektheaterproductie Roemzucht

opgevoerd. Aanvang: iedere avond om 20.15u.

Toegangskaartjes à 8,50 euro zijn te koop via Theaters Tilburg (link) dat in haar seizoensmagazine het programma als volgt omschrijft:

Leerlingen van de muzische afdeling zingen, schilderen, ontwerpen, schetsen. Er klinkt gezaag, gehamer, geklop. Kwasten druipen, naaimachines zoemen, scharen snijden. Een hoge noot klinkt, instrumenten worden gestemd. Leerlingen luisteren naar elkaar, corrigeren, schrappen, strepen, passen aan. Een compositie ontstaat en een choreografie. Ze rekken, strekken, maken spieren soepel, dansen. Stemmen brommen warm, tongbrekers worden herhaald. Ze halen diep adem, kruipen in een rol, oefenen, bouwen, dagen uit, repeteren, bereiden zich voor. Waarop? Op een jubileumvoorstelling waarin alles samenkomt in een spetterende finale. Koning Willem ll College 150 jaar: we trakteren niet op taart maar op talent.

· Ook staan er nog een

Expositie

met beeldend werk van oud-leerlingen en een

IJshockeywedstrijd

van oud-leerlingen met het Nederlands team op stapel.

Hoe dichter de datum van een evenement nadert, des te meer informatie verschijnt op deze pagina.

Kijk dus regelmatig!

 
Koning Willem ll College lid van WON-Akademie E-mailadres

Sinds 6 februari 2013 is de vwo-afdeling van het Koning Willem ll College lid van de WON-Akademie  (WetenschapsOriëntatieNederland). De WON-akademie is ongeveer zeven jaar geleden opgericht op initiatief van een aantal hoogleraren. Zij vonden dat studenten na het vwo te weinig voorbereid waren op wetenschappelijk onderwijs. De basistechnieken van een interview houden, een enquête opstellen en een onderzoeksopzet maken kunnen de leerlingen meestal wel, maar het echte wetenschappelijk denken en de wetenschappelijke houding ontbreken vaak volgens de betrokken hoogleraren.

Het Koning Willem ll College is het 44ste lid van het landelijk netwerk van de WON-akademie, waartoe ongeveer 50 scholen behoren.   

 spannend vwo 14

Lees meer...
 
Henny Ruedisueli overleden E-mailadres

hennie

In de herfstvakantie (oktober 2013) is onze oud-collega Hennie Ruedisueli overleden. Hij doceerde vele jaren het vak Frans en deed dat met veel liefde voor de taal en bijbehorende cultuur. Hij was bijzonder, eigenzinnig en nam geen genoegen met oppervlakkigheid. Hij daagde op geheel eigen wijze leerlingen uit om het beste uit zichzelf te halen.

 
Ad Willemen overleden E-mailadres

Op 23 september 2013 is onze oud-collega Ad Willemen gestorven. Hij was tussen 1968 en 2002 de "10e tekenleraar aan het Koning Willem II College".

 “Wij hebben les van een echte kunstenaar”, werd er wel door leerlingen over hun tekenleraar Ad Willemen gezegd. Ad was inderdaad een markante, flamboyante verschijning, echt een kunstenaar en daar leefde hij ook voor. Hij gaf niet alleen les op het Koning Willem ll College, maar ook op kunstacademie St. Joost te Breda. Daarnaast was hij vooral graficus, tekenaar en schilder. Nationaal en internationaal ontving hij verschillende prijzen en eervolle vermeldingen, vooral voor zijn grafisch werk.

Lees meer...
 
In memoriam: Marleen van Hombergh (mei 2013) E-mailadres

ALNWS_MarleenvanHombergh_thMarleen van Hombergh, docente textiele werkvormen overleed in mei 2013. Vanaf 1972 verbonden aan onze school, heeft zij samen met Toon Joosen en Dirk Braat, een uniek driemanschap gevormd. Zij voelden zich vaak als de drie musketiers. Zij stonden aan de wieg van de vakken Textiele Werkvormen en Handvaardigheid als examenvak en moesten daarbij veel pionierswerk verrichten.

Lees meer...
 
In Memoriam: A.J.A. (Nol) van Kempen E-mailadres

A.J.A. van KempenOp 28 juli 2011 is op 85-jarige leeftijd overleden A.J.A. (Nol) van Kempen, oud-docent Engels (1957-1986).

 
Een mysterieuze foto in Tilburg E-mailadres

schoolfotovangoghEr is sinds kort een nieuwe schat in het paleis in Tilburg. Omhuld met mysteries. Het gaat om een schoolfoto van een wereldberoemde Nederlander in zijn kinderjaren.

Hij is geschonken aan het museum door het Koning Willem II college, omdat deze beroemde Nederlander in 1867 bij hun op school zat. Maar om welke beroemde Nederlander gaat het en waar staat ie eigenlijk?

(bron: Hart van Nederland;
25 januari 2011)
video_pict Bekijk de video
 
Dijksterhuislezing 2010 E-mailadres

Dr. E.J. Dijksterhuis3 MAART 2010: WETENSCHAP IN DE RECHTSZAAL

Ze zijn niet meer weg te denken uit de rechtbank: deskundigen. Wetenschappers die door het openbaar ministerie, advocaten of rechters de rechtszaal worden binnengehaald om uit te leggen wat er precies is gebeurd of gebeurd kan zijn. Toxicologische rapportages, psychologische onderzoeken en statistische analyse zijn aan de orde van de dag in het strafrecht. Probleem is hoe hier mee om te gaan in de rechtszaal. Wordt er in alle gevallen gebruik gemaakt van moderne inzichten en technieken? Zijn ze betrouwbaar genoeg? Worden getuige-deskundigen niet te vaak ad hoc gekozen zonder dat hun vakkennis duidelijk is? Is een rechter in staat de deskundige en zijn verhaal op waarde te schatten?

Lees meer...
 
Oudleerling benoemd tot Britse Mayor E-mailadres

FrankVoeten_1_th

(Bron: Brabants Dagblad)

 
Tekenlokaal Vincent van Gogh E-mailadres

VincentsTekenlokaal_thTILBURG - Het nagebouwde tekenlokaal van Vincent van Gogh in Tilburg is vanaf zaterdagmiddag voor publiek geopend. Onder meer met een tekenwedstrijd werd het lokaal, ondergebracht in het Tilburgse paleis-raadhuis, vrijdag officieel in gebruik gesteld.

De wereldberoemde schilder woonde anderhalf jaar in Tilburg en kreeg er tekenlessen op de rijks-HBS. Het Tilburgse Van Gogh-museum bestaat niet alleen uit een reconstructie van het authentieke tekenlokaal, maar ook uit een hypermoderne variant. In dat lokaal kunnen bezoekers met tekencomputers aan de slag. Vincent Tekenlokaal wil daarmee ook inspelen op educatieve projecten in het onderwijs.

(bron: Brabants Dagblad; 12 juni 2009)

Bekijk video

 
Beste oud-leerling E-mailadres
De ervaring leert dat oud-leerlingen geïnteresseerd blijven in het reilen en zeilen van het Koning Willem ll College (en haar voorgangers c.q. RSG ‘Koning Willem ll’, Koning Willem II Lyceum, Koninklijke HBS ‘Willem ll’ en Rijks-HBS ‘Willem ll’). Ook wordt de school regelmatig benaderd met het verzoek gegevens te verschaffen over ex-klas- en schoolgenoten ten behoeve van de organisatie van een reünie. Deze zijn in de regel niet actueel voorradig. Het lijkt ons daarom verstandig de contacten met oud-leerlingen te verstevigen.
Lees meer...
 


Home
Nieuws
Contact
Hulppagina
Terug naar www.willem2.nl
U kunt hier inloggen: