Nieuwe aanmelding
Home Nieuws In memoriam: Marleen van Hombergh (mei 2013)
In memoriam: Marleen van Hombergh (mei 2013) E-mailadres

ALNWS_MarleenvanHombergh_thMarleen van Hombergh, docente textiele werkvormen overleed in mei 2013. Vanaf 1972 verbonden aan onze school, heeft zij samen met Toon Joosen en Dirk Braat, een uniek driemanschap gevormd. Zij voelden zich vaak als de drie musketiers. Zij stonden aan de wieg van de vakken Textiele Werkvormen en Handvaardigheid als examenvak en moesten daarbij veel pionierswerk verrichten.

 

Aan het begin van de zeventiger jaren was het onderwijs in sterke ontwikkeling en de beeldende vakken kregen toen hun degelijk onderbouwde plaats in het onderwijs. Op onze school begon dat met het omvormen van de nuttige handwerken tot het vak Textiele Werkvormen. Niet zo vreemd in de van oudsher  bekende textielstad Tilburg. Kort daarna werd ook het vak Handenarbeid toegevoegd aan de examenvakken.

Oud-collega D. Braat citerend: "Met Textiele Werkvormen en Handenarbeid als eindexamenexperiment moest een en ander behoorlijk strijdvaardig en gedegen aan binnen- en buitenwacht 'verkocht' worden. Vaak frustrerend en om de drommel niet gemakkelijk." Deze uitspraak typeerde ook het werk en de inzet van Marleen: altijd op een strijdvaardige manier het vak hooghouden: Textiele Werkvormen is niet het breien van leuke truitjes of het stoppen van sokken, maar het is een vak waarbij met de monumentale beeldende kunst als leidraad hoge eisen gesteld worden aan het creatief scheppende denkvermogen van de leerlingen.

ALNWS_MarleenvanHombergh2_thTalloze en talloze werkbijeenkomsten bij textielkunstenaar Harrie Boom en allerlei nascholingen hebben Marleen van Hombergh en haar oud-collega's in die tijd bezocht om de beeldende vakken op het nieuwe spoor te krijgen. De textielbiënnales van Lausanne stonden vast in het vakantieprogramma van Marleen. Marleen schreef mee aan een landelijke lesmethode en werkte vele jaren bij het Cito om theorie-examens voor het vak textiele werkvormen te maken. Daarna stak de storm op voor het textielvak. Op een gegeven moment waren er in heel Nederland nog maar drie scholen met het vak in het examenpakket, waarvan twee in Tilburg.

Tot het laatste moment in haar schoolloopbaan heeft Marleen gestreden voor haar vak. Vele exposities op school getuigden ervan. Een vakvrouw wiens kennis door collegae maar vooral ook door de leerlingen gekend en gewaardeerd werd.

 

 
Home
Nieuws
Contact
Hulppagina
Terug naar www.willem2.nl
U kunt hier inloggen: